DENUMIRE DE ORIGINE: DOC-CMD Mehedinţi-Stârmina

CRAMA: vinul este produs şi îmbuteliat la Crama Stârmina – Vinarte
CLIMA: temperat-continentală cu influenţe mediteraneene

SOL: în zonele înalte şi pe versanţi este brun-roşcat erodat cu depozite de pietrişuri rulate, iar spre baza versanţilor este argiloiluvian
SOI: Fetească Neagră 100%

ALCOOL: 13,50% vol.

 

VINIFICARE

Strugurii sunt atent selecţionaţi doar din parcelele cu expunere deosebită și sunt recoltaţi manual. O a doua selecţie a strugurilor se face în cramă, pe banda de sortare, înainte de zdrobire. Urmează desciorchinarea, mustuiala fiind pompată în cisterne de inox cu temperatura controlată automatizat. Aici are loc prima parte a fermentaţiei alcoolice şi o maceraţie atentă pentru a avea un vin echilibrat, bogat în tanini rotunzi şi substanţe colorante. Spre sfârşitul fermentaţiei alcoolice vinul este tras în barrique-uri de stejar franţuzesc unde are loc şi fermentaţia malolactică, urmată de o perioada de înnobilare a vinului prin maturare timp de 9 luni. Vinul este îmbuteliat şi învechit la sticlă minim 6 luni în pivniţa cramei.

 

NOTE  DE DEGUSTARE
Gustul este intens, de fructe coapte roșii și negre, cu cireșe negre, afine și coacăze în prim plan, dublate de note secundare de ierburi aromatice.

RECOMANDĂRI DE SERVIRE: Temperatura optimă de consum este 14-16 °C. Se poate servi alături de preparate din carne roșie, brânzeturi maturate, precum și deserturi intense pe bază de ciocolată.

POTENȚIAL DE ÎNVECHIRE: Vinul poate fi învechit la sticlă (8-12 ani) în condiţii de pivniţă, astfel căpătând o textură catifelată şi un buchet complex.