CASTEL STÂRMINA

Tămâioasă Românească Demisec

DENUMIRE DE ORIGINE: DOC-CMD Mehedinţi – Stârmina

CRAMA: vinul este produs şi îmbuteliat la Crama Stârmina – Vinarte

CLIMA: temperat-continentală cu influenţe mediteraneene

SOL: argiloiluvian cu sedimente din pietrişuri, nisipuri, iar în zonele mai înalte brun-roşcat

SOI: Tămâioasă Românească 100%

ZAHĂR REZIDUAL: 10 gr./l

ALCOOL: 12,70% vol.

 

VINIFICARE: recoltarea se face manual, zdrobirea şi desciorchinarea sunt urmate de răcirea mustuielii şi menţinerea acesteia nepresată timp de 4-5 ore pentru o mai bună extragere a aromelor primare din pieliţă, continuată cu deburbarea mustului şi însămânţarea cu levuri selecţionate în condiţii de temperatură scăzută (circa 17°C), controlată automatizat.

 

NOTE DE DEGUSTARE
Vizual: limpede strălucitor cu o culoare galben pai cu reflexii verzui. Olfactiv: intens, arome de flori de soc şi tei, miere de albine, note de caramel şi nucşoară. Gustativ: demi-sec, plin şi savuros, aciditate bună, echilibrat, post-gust prelung.

RECOMANDĂRI DE SERVIRE: temperatura optimă de consum este de 8°C. Se poate servi la deserturi pe bază de fructe, brânzeturi maturate sau cu mucegai nobil.

POTENŢIAL DE ÎNVECHIRE: se poate consuma tânăr sau cu o uşoară învechire (2-3 ani), aceasta conferindu-i un buchet complex.