NEDEEA

Fetească Neagră, Negru de Drăgăşani, Novac

DENUMIRE DE ORIGINE: D.O.C. – C.M.D. Mehedinţi – Stârmina

CRAMA: vinul este produs şi îmbuteliat la Crama Stârmina – Vinarte

CLIMA: temperat –continentalã cu influenţe mediteraneene

SOL: argiloiluvian cu sedimente din pietrişuri, nisipuri şi marne

SOI: Feteascã Neagrã, Negru de Drãgãşani, Novac.

ALCOOL: 13,50% vol.

 

VINIFICARE

Vinificarea se face separat pentru fiecare soi. Recoltare manualã în lãdiţe de plastic, desciorchinare şi zdrobire, mustuiala este pompatã în cisterne de inox cu temperatura controlatã unde este însãmânţatã cu levuri pentru desãvârşirea fermentaţiei alcoolice, urmatã de tragerea vinului şi finalizarea fermentaţiei malolactice în baricuri franceze de stejar unde se înnobileazã cu o periodã de maturare de circa 2-6 luni, timpul de maturare în barrique fiind diferit de la un soi la altul. Urmãtoarea etapã este selecția, desciorchinarea şi asamblare a vinurilor într-un cupaj unic. Dupa condiţionare, vinul a fost îmbuteliat şi depozitat în pivniţã pentru un nou stagiu de elevare, în sticlã de data aceasta.

NOTE DE DEGUSTARE

Vizual: limpede, roşu rubiniu intens cu nuanţe violacee, strãlucitor. Olfactiv: intens şi foarte fructat, dominat de arome de cireşe negre, prune uscate, cuişoare şi fructe de pãdure, uşor condimentat. Gustativ: plin, cremos, puternic dar echilibrat, cu tanini rotunzi şi un final persistent.

RECOMANDĂRI DE SERVIRE: temperatura optimã de consum este de 16o C. Se poate servi cu filet mignon cu anghinare coapte şi sos amaretto, viţel la cuptor cu tortilla şi sos de vin roşu, cotlete de berbecuţ pe pat de couscous şi sos de mentã, mistreţ cu sos vânãtoresc şi cartofi.

POTENŢIAL DE ÎNVECHIRE: vinul poate fi învechit la sticlã, în acest mod el cãpãtând o texturã mai catifelatã şi un buchet mai complex.